pieczone_warzywa_korzeniowe

WegeWtorek: Pieczone warzywa korzeniowe

Po męczącej fali upałów nadeszły chłodniejsze, deszczowe dni. Wczorajszy poranek obudził nas przenikliwym zimnem i szumem deszczu, a wiejący wiatr przesuwający po niebie ołowiane chmury przywodził raczej na myśl ponury listopad, niż końcówkę lata. Jesienna aura, która znienacka zagościła za oknem zdecydowanie nie sprzyja chłodnikom i lekkim sałatkom, więc tym bardziej nabrałam ochoty na coś jesiennego i rozgrzewającego. Natychmiast przypomniałam sobie o moich ulubionych pieczonych warzywach korzeniowych.

Idea, która przyświeca WegeWtorkom ma na celu, oprócz inspirowania do prostego i smacznego gotowania w stylu wege, zachęcanie do sięgania po produkty sezonowe. Warzywa korzeniowe takie jak ziemniaki, buraki, marchew, seler korzeniowy czy pietruszka to raczej gwiazdy jesienno-zimowych dań, ale sezon na nie właśnie się zaczyna. Danie, które Wam dzisiaj proponuję ma szansę stać się Waszym ulubieńcem – jest szybkie, łatwe, robi się właściwie samo, a doprawić możecie je tak, jak lubicie najbardziej.

.

Pieczone warzywa korzeniowe

Składniki:

4 średnie buraki

4 marchewki

6-8 ziemniaków

1 cebula

sól, pieprz, zioła prowansalskie

2 łyżki oliwy (lub masła)

Pół szklanki bulionu warzywnego

.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Warzywa umyć i obrać. Ziemniaki i marchew pokroić na plastry grubości ok. 0,5-0,6 cm (lub ciut grubsze). Buraki pokroić na nieco cieńsze plastry (ok. 0,4 cm). Cebulę poszatkować w piórka. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy (lub masła) i układać warstwami: ziemniaki, cebulę, marchew, buraki, ziemniaki, do wyczerpania składników. Każdą warstwę warzyw lekko posolić i popieprzyć, doprawić ulubionymi ziołami (ja tym razem zdecydowałam się na zioła prowansalskie, ale doskonale odnajdzie się tu również tymianek, rozmaryn lub majeranek. Szczypta gałki muszkatołowej lub garam masala również podkreślą aromat warzyw). Na koniec polać warzywa bulionem i skropić pozostałą oliwą. Piec pod przykryciem 45-60 minut.

Takie warzywa mogą być smacznym dodatkiem do obiadu, lekką kolacją, ale równie dobrze odnajdą się jako danie główne, podane na przykład z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Smacznego! :)

pieczone_warzywa_korzeniowe