wegewtorek_curry_szpinakowe

WegeWtorek: Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Inspiracje i pomysły na dania wegańskie można czerpać z różnych źródeł, włącznie z przepisami zupełnie niewegańskimi ;) Tak było dokładnie w tym przypadku, bo inspiracji na szpinakowo-ciecierzycowe curry dostarczył mi Jamie Oliver we własnej osobie swoim przepisem na „fish pie”. Uwielbiam w tym przepisie właściwie wszystko – szpinak, na który właśnie mamy sezon, solidną porcję białka pod postacią ciecierzycy, zapierającą dech w piersi mieszankę orientalnych przypraw i kremowy, kokosowy sos. A najbardziej lubię fakt, że obiad jest gotowy w 15 minut :)

wegewtorek_curry_szpinakowe_4

Curry ze szpinakiem, ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Składniki:

1 pęczek szpinaku (około 30-40 dkg)

30 dkg ugotowanej ciecierzycy

1 puszka mleka kokosowego

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżeczka nasion gorczycy (ja użyłam czarnych)

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/2 rozgniecionych nasion kolendry

1 cebula

3-4 łyżki oliwy

płaska łyżeczka soli

opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka nasion kozieradki

kawałeczek imbiru

łyżka soku z cytryny

+ ryż do podania

Wykonanie:

Posiekaj czosnek i papryczkę chilli (jeżeli lubisz bardziej pikantne potrawy, to posiekaj ją wraz z pestkami, jeśli nie, wyrzuć je przed siekaniem) – wraz z nasionami gorczycy wrzuć na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą. Mieszając podsmażaj na średnim ogniu kilka minut, ale nie dłużej niż do momentu gdy czosnek się zezłoci. Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę, kurkumę, kmin, kolendrę i posiekany imbir (jeżeli chcesz dodać kozieradkę to również zrób to w tym momencie) i duś kilka minut na średnim ogniu. Dodaj mleko kokosowe i sok z cytryny, duś 2-3 minuty i dodaj świeży, niedbale pokrojony szpinak. Mieszaj delikatnie aż liście szpinaku zwiędną i zatoną w sosie. Dodaj łyżeczkę soli oraz ugotowaną ciecierzycę. Duś kolejne 2-3 minuty. Podawaj z ulubionym ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

wegewtorek_curry_szpinakowe_3

wegewtorek_curry_szpinakowe_2