guacamole_ekologika

WegeWtorek: Guacamole

Przyznam szczerze, że biorąc pod uwagę „food miles”, czyli odległość jaką musiały pokonać składniki guacamole, żeby znaleźć się w moim blenderze, trudno nazwać to danie ekologicznym. Guacamole przeczą mojej filozofii jedzenia lokalnego i sezonowego, ale cóż – raz nie zawsze. Szukając usprawiedliwienia sięgam do bogactwa zawartego w składnikach – awokado to znakomite źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych zdrowych i potrzebnych), w limonce znajdziemy sporo witaminy C, ostra papryka poprawi nasz metabolizm, a czosnek świetnie wpłynie na odporność. Dla takiego urodzaju warto czasem zgrzeszyć :)

.

Guacamole

Składniki:

1 dojrzałe, miękkie awokado

1/2 limonki

ostra papryczki

1 ząbek czosnku

1 łyżka dobrej oliwy

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Awokado przetnij na pół, pozbądź się pestki, wydrążony miąższ umieść w naczyniu blendera. Dodaj oliwę, sok z połówki limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną drobną papryczkę (ilość papryczki zależy od jej ostrości i indywidualnych upodobań – mnie wystarczyło pół łyżeczki). Całość zblenduj na gładki krem. Guacamole świetnie pasuje do pieczywa, a na imprezie sprawdzi się na przykład z nachosami.

Smacznego! :)

guacamole_ekologika_2

guacamole_ekologika_4
guacamole_ekologika_4