zupa_dyniowa_ekologika

WegeWtorek: Jesienny klasyk – zupa dyniowa

Przez blogosferę przetacza się istna dyniowa ofensywa, więc zrozumiem, jeśli nie będziecie specjalnie zainteresowani kolejnym wariatem zupy dyniowej :) Niestety Na szczęście dynia ma to do siebie, że dobrze się przechowuje i starcza na długo, jest tania i całkiem smaczna, szybko się przyrządza, a na dodatek dobrze smakuje zarówno na słodko jak i wytrwanie. Nic wiec dziwnego, że robi zawrotną karierę w miesiącach jesienno-zimowych. No własnie, pogoda pozytywnie nas zaskakuje, ale mimo wszystko wieczory bywają już bardzo chłodne, zwłaszcza w Krakowie, gdzie lodowata mgła wciska się pod ubranie przez każdą, najmniejszą szparkę. Wiem, że jestem monotematyczna, ale co może być lepszego na zmarznięte dłonie, po ciężkim dniu niż miseczka rozgrzewającej, sycącej, kremowej zupy? Konkurować może chyba tylko grzane wino wypite pod kocem przy kominku, ale ponieważ nie mam kominka, to zadowolę się zupą :)

.

Jesienny klasyk – zupa dyniowa (wegańska)

Składniki:

1/2 średniej wielkości dyni

3 ziemniaki

2 marchewki

1 mała pietruszka

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki siekanego imbiru

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu jarzynowego

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1/4 łyżeczki mielonego chilli

sól, pieprz

kilka łyżek oleju

2-3 łyżki gęstej frakcji mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego w wersji niewegańskiej)

.

Wykonanie:

Dynię wydrąż, obierz ze skórki, a twardy miąższ pokrój w kostkę (1,5 x 1,5 cm będzie wystarczająco). Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w kostkę, imbir oraz czosnek obierz i posiekaj drobno. W dużym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez chwilę. Następnie dodaj czosnek i imbir, duś przez kilka minut mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i duś mieszając kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej do garnka gorący bulion, dodaj chilli i kmin rzymski i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i mleko kokosowe, pogotuj jeszcze minutę, całość zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.

Smacznego!

zupa_dyniowa__ekologika_3

zupa_dyniowa_2