wegewtorek_kalafior_zapiekany

WegeWtorek: Kalafior zapiekany

Kalafior jest monotonny, prawda? ;)

Ja znam, szczerze mówiąc, raptem kilka sensownych sposobów na przyrządzenie kalafiora – warzywne curry, zupa jarzynowa, sałatka z surowego kalafiora i klasycznie – z masłem i bułką tartą, koniecznie w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem… Skojarzenia? Sielskość, wakacje na wsi, wiecznie ubłocone buty i włosy przesiąknięte słońcem i wiatrem… W tej ostatniej wersji mogłabym jeść kalafiora w nieskończoność :)

I taki los podzieliłby zapewne dorodny egzemplarz kalafiora czekający w lodówce na swoją kolej, gdyby nie fakt, że cały zeszły weekend spędziłam na (fantastycznych skądinąd) warsztatch facylitacji kreatywnej (don’t ask me ;) ). W praktyce oznacza to, że władzę w kuchni przejął mój szanowny poślubiony, który zapewne szukając jakiś kreatywnych sposobów na kalafiora natknął się gdzies na przepis na kalafiora pieczonego w całości i tą informacją raczył się ze mną podzielić. Ale kalafiora nie upiekł. Jednak myśl u upieczeniu kalafiora drążyła moje zwoje mózgowe, aż w końcu uznałam, że może nie w całości, ale kalafiora upiekę. Oczywiście i niezmiennie w towarzystwie pomidorów, które kocham nad życie i zupełnie jak marynarz z pewnej żeglarskiej przyśpiewki, który dodował pieprz do marmolady i do zupy mlecznej, tak ja dodaję pomidory również do wszystkiego, a dzień bez pomidora uznaję za zaprzepaszczony. Tak więc. Kalafior, zapiekany w pomidorach. Voila.

wegewtorek_kalafior_zapiekany_2

Kalafior zapiekany

Składniki:

1 dorodny kalafior

2,5 szklanki przecieru pomidorowego

1 cebulka

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki parmezanu

2 garści tartej mozarelli

sól, pieprz do smaku

szczypta chilli (najlepiej w płatkach)

1 łyżka oliwy

3-4 ząbki czosnku

2 garści pomidorków koktajlowych

Garść listków bazylii

Wykonanie:

Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do osolonej, wrzącej wody na kilka minut (dosłownie na kilka, chcemy by kalafior był jędrny i nie rozpadający się pod żadnym pozorem). W rondelku zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj przecier pomidorowy i duś aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dodaj czosnej posiekany w plasterki, szczyptę chilli do smaku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz. Dodaj połowę pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki, śmietanę, garść mozarelli i łyżkę parmezanu, posiekaną bazylię (kilka listków pozostaw do dekoracji) i wymieszaj całość. Wlej sos do kalafiora, wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego, pozostałe pomidorki ułóż na wierzchu, posyp pozostałym parmezanem i mozarellą. Zapiekaj całość przez ok 4o minut. Pod koniec możesz włączyć grill żeby ser zamienił się w złocistą skorupkę.

Smacznego :)

wegewtorek_kalafior_zapiekany_3

A na koniec mała, kalafiora, hipnotyzująca niespodzianka ;)

via GIPHY