Kiedy byłam dzieckiem, znaczną część roku spędzałam u moich dziadków na wsi. Natura jest tam na wyciągnięcie ręki, a rytm codziennego życia wyznaczają pory roku. Wiosna to czas intensywnych prac w polu i w ogrodzie, czas chrupiących sałat i rzodkiewek, lato zaskakuje bogactwem dojrzewających w słońcu pomidorów, a jesień to czas zbiorów – śliwek, ziemniaków i orzechów włoskich. Ale jest coś, co z listopadem kojarzy mi się wyjątkowo, oprócz wszędobylskiego zapachu gnijących liści wymieszanego z dymem palonych liści – kiszenie kapusty. Pamiętam, że to właśnie w listopadzie, na ganku w domu moich dziadków pojawiały się całe worki kapusty, a wieczorem babcia i dziadek wyciągali szatkownicę, szykowali beczkę i działa się kapuściana magia :) I to wspomnienie tak mocno dzisiaj we mnie odżyło, że kiedy tylko pomyślałam o dzisiejszym obiedzie, wiedziałam, że to właśnie kapusta będzie grała dzisiaj główną rolę. A ponieważ moim sprawdzonym remedium na chłód i kłopoty są aromatyczne, rozgrzewające zupy, to dzisiaj zapraszam Was na kapuśniak z włoskiej kapusty z orientalną nutą.
.
Kapuśniak z włoskiej kapusty
Składniki:
1/2 główki kapusty włoskiej
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
3-4 ziemniaki
1 1/2 litra bulionu jarzynowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka
1/4 mielonego chilli
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmaż kmin, kolendrę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jednej minucie dodaj do garnka cebulę pokrojoną w piórka i zmniejsz ogień. Do zeszklonej cebuli dodaj poszatkowaną kapustę włoską i duś do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Obierz i pokrój w talarki marchewkę i pietruszkę, a selera i ziemniaki w kostkę – dodaj warzywa do garnka wraz z imbirem, wędzoną i ostrą papryką. Duś jeszcze kilka minut, następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj sos sojowy i przecier pomidorowy, zagotuj. Podawaj ze świeżym, chrupiącym chlebem.