WegeWtorek: Kapuśniak z włoskiej kapusty

Kiedy byłam dzieckiem, znaczną część roku spędzałam u moich dziadków na wsi. Natura jest tam na wyciągnięcie ręki, a rytm codziennego życia wyznaczają pory roku. Wiosna to czas intensywnych prac w polu i w ogrodzie, czas chrupiących sałat i rzodkiewek, lato zaskakuje bogactwem dojrzewających w słońcu pomidorów, a jesień to czas zbiorów – śliwek, ziemniaków i orzechów włoskich. Ale jest coś, co z listopadem kojarzy mi się wyjątkowo, oprócz wszędobylskiego zapachu gnijących liści wymieszanego z dymem palonych liści – kiszenie kapusty. Pamiętam, że to właśnie w listopadzie, na ganku w domu moich dziadków pojawiały się całe worki kapusty, a wieczorem babcia i dziadek wyciągali szatkownicę, szykowali beczkę i działa się kapuściana magia :) I to wspomnienie tak mocno dzisiaj we mnie odżyło, że kiedy tylko pomyślałam o dzisiejszym obiedzie, wiedziałam, że to właśnie kapusta będzie grała dzisiaj główną rolę. A ponieważ moim sprawdzonym remedium na chłód i kłopoty są aromatyczne, rozgrzewające zupy, to dzisiaj zapraszam Was na kapuśniak z włoskiej kapusty z orientalną nutą.

.

Kapuśniak z włoskiej kapusty

Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

3-4 ziemniaki

1 1/2 litra bulionu jarzynowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

1 łyżeczka

1/4 mielonego chilli

2 łyżki sosu sojowego

2-3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmaż kmin, kolendrę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po jednej minucie dodaj do garnka cebulę pokrojoną w piórka i zmniejsz ogień. Do zeszklonej cebuli dodaj poszatkowaną kapustę włoską i duś do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Obierz i pokrój w talarki marchewkę i pietruszkę, a selera i ziemniaki w kostkę – dodaj warzywa do garnka wraz z imbirem, wędzoną i ostrą papryką. Duś jeszcze kilka minut, następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj sos sojowy i przecier pomidorowy, zagotuj. Podawaj ze świeżym, chrupiącym chlebem.

wegewtorek_kapuśniak w włoskiej kapusty_2

 

wegewtorek_kapuśniak z włoskiej kapusty_3