wegewtorek_leczo

WegeWtorek: Leczo

Przegapiłam sezon na paprykę. Mam wrażenie, że przegapiłam w zasadzie cały wrzesień. I nie zauważyłam, że skończyło się lato. I pewnie jeszcze setkę innych rzeczy przeoczyłam. Ale jedno nijak nie mogło umknąć mojej uwadze – sms od mojej mamy w zeszłą środę o następującej treści:

Wchodzę do pracy, a Iza mówi: „nie było wczoraj WegeWtorka”

Czyli jednak ktoś zauważył, cholera. To znaczy, że ktoś czyta :) Ktoś jednak na te WegeWtorki czeka :) Więc może czasami w życiu jest tak, że coś trzeba przegapić, żeby zobaczyć coś innego :)

Tymczasem, sezon na paprykę rzeczywiście dobiega końca, a ja ani razu w tym roku nie zrobiłam leczo. A szkoda, bo bardzo je lubię – jest proste, szybkie i świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. W czasach wczesnostudenckich leczo, przysyłane w słoikach mojemu wówczas jeszcze-nie-mężowi stanowiło nieodłączny element naszych pierwszych randek, które nierzadko zaczynały się właśnie od słów: „Wpadniesz na obiad? Dostałem paczkę z domu” :D

. Wię

Leczo

Składniki:

4 okazałe papryki (ja wybrałam 3 czerwone i jedną żółtą)

1 cukinia

2 cebule

opcjonalnie: garść grzybów lub garść fasolki szparagowej

2 liście laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/4 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1 szklanka bulionu jarzynowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:

W wersji z grzybami zacznij od oczyszczenia i pokrojenia grzybów w paski grubości 4-5 mm. W garnku rozgrzej olej i smaż grzyby 3-4 minuty (jeżeli pomijasz grzyby, pomiń ten krok). Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i duś aż cebula będzie szklista. Paprykę pokrój w paseczki, cukinię w ćwierćplasterki i dodaj do podduszonej cebuli (w wersji z fasolką szparagową, dodaj ją w tym momencie). Dodaj również wędzoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin, kolendrę, chilli, szczyptę soli i pieprzu – całość duś przez ok. 10 minut. Następnie do garnka wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj szklankę przecieru pomidorowego i w razie potrzeby dopraw do smaku.

wegewtorek_leczo_4