zasmażana_młoda_kapustka_4

WegeWtorek: Młoda kapustka z pomidorami i koperkiem

Chyba każdy, kto ma jakikolwiek kontakt ze światem, dobrze wie, że kapustka robi ostatnio szałową karierę. Zwłaszcza młody wiek kapustki wybitnie pretenduje ją do osiągnięcia oszałamiającego sukcesu. A ponieważ sezon na kapustkę właśnie się rozkręca, to nie mogło jej zabraknąć na łamach WegeWtorków. Kapustka przyrządzona wedle poniższej receptury doskonale odnajdzie się w pomocy, będąc dzielnym wsparciem dla drużyny młodych ziemniaczków z koperkiem, ale równie dobrze sprawdzi się w roli wysuniętego napastnika biorąc na barki sukces całego obiadu w pojedynkę. Kapustka jest zawodnikiem uniwersalnym, bo nie gorzej niż w ataku i pomocy, odnajduje się również w obronie – bo jak słowo daję trudno jej się oprzeć. Największym atutem kapustki jest bez wątpienia szybkość i zniewalający drybling pomiędzy innymi rarytasami, który regularnie toruje jej drogę do bramki kuchni. Także wyciągajcie wywuzelę i sprytnym zwodem wymijając przechodniów biegnijcie do najbliższego warzywniaka po kapustkę :) Aaaa i uważajcie, żeby nie było spalonego ;)

zasmażana_młoda_kapustka_02

Młoda kapustka z pomidorami i koperkiem

Składniki:

1/2 główki młodej kapustki

1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 szklanka bulionu warzywnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki oliwy

pęczek koperku

1 cebulka

2 ząbki czosnki

szczypta chilli

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

3 liście laurowe

Wykonanie:

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażaj cebulkę poszatkowaną w piórka aż się zeszkli. Dodaj poszatkowaną kapustę, podsmażaj 4-5 minut mieszając. Następnie dodaj sól i liście laurowe. Po dodaniu soli kapusta powinna puścić trochę soku, podsmażaj ją dopóki płyn nie odparuje. Dodaj kmin rzymski i bulion, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 15 minut (do momentu kiedy kapusta będzie miękka) mieszając od czasu do czasu. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze około 5 minut. Na koniec dodaj hojną ilość posiekanego koperku. Kapustkę podawaj jako dodatek do obiadu (szczególnie do młodych ziemniaczków) lub jako samodzielne danie. Świetnie sprawdza się z kromką świeżego chleba :)

Smacznego :)

zasmażana_młoda_kapustka

zasmażana_młoda_kapustka_1