paella_vegana_ekologika

WegeWtorek: Paella vegana

Przy okazji przepisu na tortillę wspominałam, że chyba każda kuchnia świata może poszczycić się daniami wegetariańskimi, ale jest też sporo takich, które może ze swej natury wegetariańskie nie są, ale wystarczy delikatny tuning podstawowego przepisu, żeby cieszyć się wersją wege najbardziej tradycyjnych smakołyków :)

A do takich bez wątpienia należy paella, czyli pochodząca z Walencji klasyka hiszpańskiej kuchni. Zawsze na bazie ryżu o specyficznym okrągłym ziarnie, przeważnie w towarzystwie mięsa, owoców morza i warzyw. Tym razem – tylko warzyw :) A zapewnień mojego okazjonalnie mięsożernego męża wynika, że smakiem absolutnie nie odbiega od oryginału :)

paella_vegana_ekologika

Paella vegana*

Składniki:

1 cukinia

1 duża papryka

15 dkg strąków groszku cukrowego

pół szklanki groszku (ja użyłam mrożonego, ale świeży będzie jeszcze lepszy)

2 nieduże pomidory

100 ml białego wina

1 szklanka ryżu do paelli (arroz bomba, arborio)

1 szklanka przecieru pomidorowego

3 szklanki bulionu z warzyw

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki szafranu

1/3 łyżeczki chilli

1 łyżeczka papryki wędzonej

2-3 łyżki oliwy

oliwa i natka pietruszki do podania

Wykonanie:

W dużym, płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Przez 2-3 minuty obsmażaj strąki groszku pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki. Pokrój cukinię w ćwierćplasterki, a paprykę w paseczki i dodaj do rondla. Obsmażaj mieszając przez kolejne 6-7 minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory pokrojone w kostkę, paprykę ostrą i wędzoną. Obsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, dodaj wino i poczekaj aż płyn odparuje. Następnie dodaj przecier pomidorowy, zagotuj, wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 2-3 minuty mieszając. Dodaj bulion wraz z szafranem, wymieszaj dokładnie i gotuj bez przykrycia kolejne 8 minut. Jeżeli używasz mrożonego groszku dodaj go teraz, zmniejsz ogień, przykryj rondel pokrywką i duś przez kolejne 6 minut. Na koniec odstaw rondel z ognia, trzymaj pod przykryciem jeszcze dłuższą chwilę. Podawaj z oliwą i natką pietruszki.

Smacznego :)

paella_vegana_ekologika

paella_vegana 050

 

*Wzorowałam się na tym przepisie i chociaż wprowadziłam w nim  zmiany, to gorąco polecam jako bazę do dalszych eksperymentów :)