wegewtorek_placuszki_cukiniowe

WegeWtorek: Placuszki cukiniowe

Myślę, że czasami każdy tak ma, nawet sam Jamie Olivier albo Marta Dymek we własnej osobie (a ja tak mam mniej więcej co drugi dzień), że po prostu nie chce się człowiekowi godzinami pichcić albo dumać nad jakąś wymyślną potrawą, której z resztą ugotowanie, w obliczu pustki świecącej w lodówce, byłoby zadaniem wykonalnym na miarę wysłania papierowego sputnika na orbitę okołoziemską. Albo dzień jest taki, że mamy 10 minut na zrobienie obiadu. Albo po prostu jest kryzysowy wtorek.

W tym wypadku przychodzi nam z pomocą prostota, która przybiera postać ultraprostych, ultraszybkich, ultratanich i jakże smakowitych zarazem placuszków cukiniowych. Cukinia jest dobrym warzywem na kryzys, bo jest odporna na upływ czasu (przynajmniej do pewnego stopnia), tania i łatwo dostępna. Resztę składników raczej macie w domu :)

wegewtorek_placuszki_cukiniowe_5

Kryzysowe Placuszki Cukiniowe

Składniki:

1 kg cukinii (to mniej więcej 3 średniej wielkości cukinie)

3-4 jajka od szczęśliwych kur (3 duże lub 4 małe)

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia

sos czosnkowy* do podania

Wykonanie:

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach, przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż nieduże okrągłe placuszki do momentu aż się zezłocą z każdej strony. Podawaj z sosem czosnkowym.

Mój ulubiony sos czosnkowy to dwie łyżki jogurtu naturalnego, po jednej łyżce śmietany i majonezu + ząbek czosnku, sól i pieprz.

wegewtorek_placuszki_cukiniowe_3

wegewtorek_placuszki_cukiniowe_4

  • Bardzo ciekawy przepis :) W ogóle bardzo się cieszę, że trafiliśmy na tego bloga. To super, że ktoś promuje ekologię i ekologiczny tryb życia. Oby tak dalej!

    Pozdrawiamy z PRE Elektrosystem 2 i trzymamy kciuki za Twój wkład w ekologię :)