placuszki dyniowe

WegeWtorek: Placuszki dyniowe z sosem żurawinowym

Sezon na dynię ma to do siebie, że trudno go przeoczyć :) Dynie różnych odmian, kształtów i rozmiarów piętrzą się na straganach przypominając, że jesień przyszła na dobre, rozgościła się wygodnie i nigdzie na razie się nie wybiera. Jedyny ratunek jaki dla siebie widzę w tej sytuacji to grube swetry, hektolitry gorącej herbaty i korzenne przyprawy – imbir, goździki, cynamon – koniecznie w hurtowych ilościach. A tak się składa, że te ostatnie do dyni pasują znakomicie.

placuszki_dyniowe_3

Placuszki dyniowe z sosem żurawinowym

Inspirowałam się przepisem z książki „Kuchnia wegetariańska. Polskie przepisy” Katarzyny Rozmysłowicz, ale poddałam recepturę pewnym modyfikacjom ;)

Składniki (na 10-12 placuszków):

1/2 kg miąższu dyni (u mnie to była ćwiartka średniej wielkości dyni)

1 jajko

1/2 szklanki mleka (można zastąpić roślinnym)

3/4 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół mąki pszennej i mąki z cieciorki)

szczypta soli

1 pomarańcza

5 dkg żurawin suszonych

1 łyżeczka świeżego, tartego imbiru

szczypta cynamonu

olej roślinny do smażenia

kilka łyżek jogurtu naturalnego/śmietany/śmietany roślinnej (wedle uznania)

garść płatków migdałowych

.

Wykonanie

Dynię obierz i pozbaw pestek oraz włóknistego miąższu. Zetrzyj na tarce na „dużych oczkach”. Dynię wymieszaj z jajkiem, mlekiem, mąką i szczyptą soli – jeżeli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadka – trochę mąki. W tym czasie sparz żurawinę wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i zagotuj w rondelku wraz z odcedzoną żurawiną, szczyptą cynamonu i imbirem. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zblenduj. Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, po parę minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Usmażone placuszki udekoruj kleksem jogurtu lub śmietany i polej ciepłym sosem żurawinowym :)

Smacznego :)

placuszki_dyniowe_4