wegewtorek_śniadanie_na_weganie

WegeWtorek: Śniadanie na Weganie

Gdyby ktoś mi kiedyś powiedział, że będę się dzielić przepisem na dobre, wegańskie* śniadanie (i to z kaszą jaglaną w roli głównej) to zapewne bym go wyśmiała. Po pierwsze dlatego, że kasza jaglana nigdy nie była moją ulubienicą. Chociaż może bardziej właściwie byłoby stwierdzić, że nie umiałam jej dobrze przygotować. Liczne porażki kończyły się już na etapie gotowania – przeważnie garnek był już przypalony a kasza wciąż zgrzytała w zębach… Drugim powodem, dla którego dość zaskakującym zjawiskiem w moim wykonaniu jest przepis na śniadanie to fakt, że konieczność zjedzenia śniadania jest najbardziej wyrafinowaną torturą jakiej w ogóle można mnie poddać. Wiem, wiem, że to niedobrze, niezdrowo, że śniadanie jeść trzeba, mama mi mówiła ;) Ale przysięgam, że nie mogę. A im wcześniej tym bardziej nie mogę. No nie i już.

Co się zatem stało? Ano stał się barceloński lifestyle ;) O 7:00 hiszpanie przewracają się dopiero na drugi bok, a do pracy nie przychodzą wcześniej niż o 10:00, a to daje czas** na pobudzenie apetytu i poranne eksperymenty :) I tak oto, z pożytkiem dla wszystkich dzisiaj zupełnie niespodziewanie nabrałam ochoty na eksperyment z kaszą jaglaną na słodko :) Niewielkim wysiłkiem otrzymujemy śniadanie bogate w mikroelementy, białko, węglowodany złożone i tłuszcze nienasycone (których całe mnóstwo tkwi w orzechach) :) Ja tam mogę zaczynać dzień w ten sposób :) A Ty? :)

wegewtorek_śniadanie_na_weganie_3

Kasza jaglana na słodko

Składniki (na dwie porcje):

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 garść migdałów

1 garść rodzynek

1 łyżka słonecznika

2 łyżki pestek dyni

Kilka orzechów włoskich

Miód, syrop klonowy lub syrop z agawy

Wykonanie:

Do rondelka wsyp kaszę jaglaną i wlej wodę (niektórzy polecają prażenie lub płukanie kaszy przed gotowaniem, ale ja pomijam ten krok bo szczerze mówiąc nie widzę wielkiej różnicy). Postaw rondelek na bardzo małym ogniu, koniecznie pod przykryciem i nie mieszaj dopóki kasza nie będzie miękka. Do ugotowanej kaszy dodaj bakalie i miód (słonecznik i pestki dyni możesz wcześniej uprażyć na patelni, ale kto tam ma czas na to rano ;) ). Dobrze wymieszaj i zjadaj ciepłą :)

wegewtorek_śniadanie_na_weganie_4

* nie wszyscy weganie uznają miód za produkt wegański. Nie sądzę, żeby były jakieś oficjalne wytyczne w tej sprawie, ale można go z łatwością zastąpić :)

** jeżeli chcesz powiedzieć, że w Polsce to nie takie rzeczy i kto by miał czas na poranne gotowanie to powiem Ci, że kasza jaglana gotuje się sama, a Ty w tym czasie bierzesz prysznic, suszysz włosy lub nakładasz makijaż :) U mnie się sprawdziło stuprocentowo :)