To jest chyba najbardziej szparagowy sezon w mojej historii. Do wczoraj wydawało mi się, że wyeksploatowałam szparagi do absolutnych granic możliwości, przetestowałam wszystkie możliwe przepisy, a z nadmiaru szparagowej dobroci, nie tknę ich aż do następnego sezonu. Ale to wszystko było zanim wczoraj wpadłam na pomysł zrobienia do szparagów sosu cytrynowego. I to był, niestety, strzał w dziesiątkę. Niestety, bo z całą pewnością zwiastuje to kontynuację szparagowego maratonu. A to dlatego, że nie dość, że szparagi komponują się z sosem cytrynowym znakomicie, to zupełnie przypadkowo, sos okazał się wegański.
Szparagi z sosem cytrynowym (vegan)
Składniki:
2 pęczki szparagów
Na sos:
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki delikatnego oleju (ja użyłam rzepakowego)
1 łyżeczka mąki pszennej
100 ml wina białego
150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru
Wykonanie:
Szparagi przygotuj w swój ulubiony sposób – ugotuj w wodzie, upiecz na blaszce w piakarniku lub krótko obsmaż na patelni (ja najbardziej lubię szparagi z patelni).
W rondelku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Mieszając podsmażaj aż cebulka będzie miękka i szklista. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze minutę. Dodaj do rondelka łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszaj – ważne, żeby nie powstały żadne grudki. Do rondelka wlej białe wino, dokładnie wymieszaj i poczekaj aż płyn lekko odparuje a sos nieco się zagęści. Dodaj mleko kokosowe, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i cukru i gotuj na małym ogniu aż sos zredukuje swoją objętość i się zagęści. Na koniec zblenduj całość blenderem ręcznym. Gotowym sosem polej szparagi :)
Smacznego :)