wegewtorek_tortilla_de_patatas_4

WegeWtorek: Tortilla de patatas

Na ogół w każdej kuchni narodowej czy regionalnej bez trudu można natrafić na dania wegetariańskie. I chociaż Hiszpania i Katalonia pod tym względem nie odbiegają od normy, to tak się składa, że zdecydowanie łatwiejszy żywot mają tu miłośnicy aromatycznych, dojrzewających giczy wieprzowych ;) No chyba, że ktoś, tak jak ja, kocha ziemniaki miłością wierną i nieskończoną, to gwarantuję, że głodny chodził tu nie będzie. Ziemniaczane dania narodowe są tu dwa. Pierwsze, to nieśmiertelne, podawane z sosem pomidorowym lub majonezowym, patatas bravas, czyli ćwiartki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu w sposób tak sprytny, że chrupiąca złota skórka kryje soczyste delikatne wnętrze. Drugim daniem, na wskroś hiszpańskim i w mojej ocenie zdecydowanie bardziej ekscentrycznym jest tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Tak, nie przesłyszeliście się – omlet z ziemniakami. Pamiętam, że mój pierwszy kontakt z tortillą był dość ostrożny tym bardziej, że w głowie nie mogło mi się pomieścić jakim cudem Hiszpanie mogą się żywić bagietkami wypchanymi po brzegi plackiem ziemniaczanym… No bo kurczę… chleb z ziemniakiem?… Pogodzenie się z tą dziwną koncepcją było dla mnie sporym wyzwaniem, ale jak się okazało, nie tak dużym jak usmażenie perfekcyjnej tortilli. I wierzcie mi lub nie, warto w tym wypadku ponieść szereg porażek, bo efekt wart jest zachodu.

wegewtorek_tortilla_de_patatas_2

Tortilla de patatas

Składniki:

40 dkg ziemniaków

3 jajka od szczęśliwych kur (0 lub 1)

1 średniej wielkości cebula

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwierćplasterki o grubości ok 3-4 mm. Na patelni porządnie rozgrzej olej (najlepiej jeśli będzie to patelnia nieprzywierająca) i wrzuć pokrojone ziemniaki. Obsmażaj na mocnym ogniu aż delikatnie się zezłocą, często mieszaj, żeby nie przywarły do dna patelni (tak, tak, moje liczne porażki zaczynały się właśnie w tym miejscu). Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną w piórka cebulkę, posól całość szczyptą soli, przykryj i duś dopóki cebula nie będzie miękka i szklista, mieszając od czasu do czasu. Do miski wbij jajka dodaj szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu i ubij je na gładką masę. Gdy ziemniaki i cebula będą już miękkie, dodaj zwartość patelni do miski z jajkami. Rózgą dokładnie wymieszaj całość, nieco rozgniatając ziemniaki. Na średniej wielkości patelni rozgrzej łyżkę oleju i wlej masę jajeczno-ziemniaczaną. po minucie zmniejsz ogień do minimum i nakryj pokrywką. Od czasu do czasu delikatnie potrząsaj patelnią. Kiedy spód się zezłoci, a tortilla będzie wyglądała na dość zwartą, za pomocą płaskiej pokrywki lub talerza odwróc tortillę na drugą stronę (ja przeważnie zsuwam omlet na pokrywkę, odwróconą do góry dnem patelnią nakrywam talerz i całość szybko odwracam o 180 stopni). Kontynuuj duszenie tortilli pod przykryciem, aż obie strony będą równomiernie złoto-brązowe a omlet zwięzły.

Tortilla ziemniaczana będzie świetną alternatywą na sobotnie lub niedzielne leniwe śniadania, ale równie dobrze sprawdzi się na lunch czy na kolację. Można ją jeść samą lub w kanapce. Uwaga: tortilla uzależnia!

wegewtorek_tortilla_de_patatas_3