krem_pomidorowo_kokosowy_1

WegeWtorek: Zupa krem pomidorowo-kokosowy

Co prawda sezon na nasz krajowe pomidory powinien potrwać jeszcze kilka tygodni, ale z żalem zauważyłam, że ich cena już zaczyna rosnąć :( Poważnie, z grozą myślę o nadchodzących jesienno-zimowych miesiącach, kiedy cała ta pomidorowa dobroć będzie dla nas niedostępna, a na półkach znajdziemy jedynie plastikowe atrapy prawdziwych pomidorów (o mojej wewnętrznej walce z plastikowymi, zimowymi pomidorami pisałam tutaj). A jest za czym tęsknić, bo pomidory nie dość, że smaczne i doskonale odnajdują się w sosach, zupach, sałatkach, a nawet w daniach głównych, to na dodatek są nieocenionym źródłem witamin C, PP, K, E, czy witamin z grupy B. No i największy pomidorowy skarb – likopen, który według naukowców ma silne działanie przeciwnowotworowe.

Ja kocham pomidory miłością absolutną, więc postanowiłam oddać należną im cześć na początek końca sezonu. A ponieważ aktualnie pogoda nas nie rozpieszcza, to aromatyczny krem pomidorowy uznałam za wybór idealny. No bo co jest lepszego na chłód, niż gorąca zupa? (komentarze pozostają otwarte na Wasz propozycje ;) ).

 

Zupa krem pomidorowo-kokosowy (wegański i aromatyczny)

Składniki:

1 kg pomidorów (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)

1 cebula

1 marchewka

1 kubek bulionu warzywnego

1 łyżka tartego imbiru

1 ząbek czosnku

1/2 puszki mleka kokosowego (ok. 200 g)

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 płaska łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

szczypta chilli

kilka łyżek oleju/oliwy

opcjonalnie łyżka sosu sojowego dla podkręcenia smaku ;)

.

Wykonanie (szybkie i proste):

Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. W garnku z grubszym dnem rozgrzej olej i na wolnym ogniu duś cebulę i marchewkę z dodatkiem tartego imbiru, kminu rzymskiego i kolendry (ok. 10 minut). Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój niedbale (albo dbale, jeśli jesteś perfekcjonistą ;) ), dodaj do podduszonych warzyw wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i duś przez kilka minut mieszając. Wlej bulion, dodaj sól, cukier i szczyptę chilli (jeśli chcesz użyć sosu sojowego, to jest ten moment), a następnie gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. pół godziny. Na koniec, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość. Podawaj posypaną siekaną pietruszką lub kolendrą.

Smacznego! :)

krem_pomidorowo_kokosowy_2

krem_pomidorowo_kokosowy_4

I jeszcze na koniec mały bonus zza kulis ;) Poznajcie naszego wegetariańskiego kota ;)

krem_pomidorowy_z_kotem